Régi weboldal

Hírlevél

  • NMHH NEW
  • bga alap logo
  • nea logo
  • starjan new
  • novofer
  • lingvisztika
  • Metalcom

Albertirsán népszerűsítette a rádióamatőr sportágat a MRASz

Írta: HA3FRE.

2022. május 1-jén az Epres Erdőben rendezett Tűzoltó Családi nap és Majálison

Régóta dédelgetett álom vált valóra május első vasárnapján: nyílt nap keretében bemutatásra került a rádióamatőr sportág Albertirsán, népszerűsítés és utánpótlás toborzás céljából.

A frissen megalakult és Mikebuda, Dánszentmiklós, Ceglédbercel és Albertirsa településeken működő, Dolinavölgye Mikrotérségi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Szent Flórián napja alkalmából az albertirsai Epres Erdő területén családi napot és majálist szervezett, s ezen a jó hangulatú rendezvényen a Magyar Rádióamatőr Szövetség jóvoltából megismerkedhettek az eseményre kilátogatók a rádiós iránymérés avagy „rókakeresés” tudományával, kipróbálhatták a morse jelek adását kézi- és gyorsbillentyűkkel, valamint belehallgathattak az éterbe is az érdeklődők.

Kora reggel elfoglaltuk a kijelölt sátrunkat, majd 10 órára fel volt már állítva az antenna, üzembe helyezve a rádiókészülék.

 alb01                           alb02

Az érdeklődők közül többen korábban kapcsolatba kerültek már a rádiózás tudományával. Késő délután egy YL egymás után három összeköttetést is létesített 7 megán fónia üzemmódban.

 

Legnépszerűbb a leglátványosabb szakág, a „rókakeresés” volt, rengetegen indultak útnak a vevőkkel megkeresni a csillagpontosan kihelyezett 5 adót. Volt aki a jeleket számolgatta, azonban akadt olyan is, aki rögtön ráérzett az ízére, mintha egy rutinos versenyző indult volna a startból; kísérővel ugyan, de rövid időn belül egyedül megtalálta mind az öt rókát.

 alb03                    alb05

Reményeink szerint, azok akiket megérintett ez a rendkívül különleges sportág ugyanilyen lelkesedéssel érkeznek a folytatásra. Nem titkolt szándékunk, hogy az albertirsai és környékbeli rádióamatőrökkel közösen aktívabb klubéletet élni.

Ezen nevezetes vasárnapi nap Mestereinek, akik a szakmai hátteret nyújtották köszönjük a támogatást, valamint azoknak, akik a rendezvényre kilátogattak: HA2QW Krajcár Lajos, HA5LN Szabó Tibor és családja (HA4GIN Szabó Donát, HA4MS, Szabó Martin, HA5MS Szabó Márk, HG5PS Szabó Patrik, HG5YL Szabó Dorottya (Doti)), HA5OM Marozsán Miklós, HA6AA Molnár Léna, HA6PX Molnár Csaba, HA7JTR Kiss László, HA7RY Pekarik Tamás, HA7WEN Dudás Levente és családja, HA7YB Kiss Andrea, HG7JEC Nagy József és gyermekei.