Régi weboldal

Hírlevél

  • NMHH NEW
  • bga alap logo
  • nea logo
  • starjan new
  • novofer
  • lingvisztika
  • Metalcom

Év végi beszámoló 2023 HA1KHJ

Írta: HA1KHJ.

Kedves Barátunk!

Lassan vége lesz a 2023-as évnek és szeretnénk veled megosztani a Széchenyi István Egyetem Sportkörének Honfy József Rádióamatőr szakosztályában történteket.

Taglétszámunk szerencsére az alapítás óta minden évben nő. Egyrészt az új belépőknek és az átjelentkezőknek köszönhetően, másrészt viszont a „saját nevelésű” utánpótlás is erősíti csapatunkat. Az újra alapítás óta dr. Prukner Péter volt a SZESE felé a szakosztály vezetője, de idén tisztségéről lemondott és az évközi választáson Németh Péter Ernőt (HA1TNX) választotta a tagság új vezetőnek. Ez a személyi változás a mindennapi teendőkben nem okozott fennakadást. Ezúton is szeretnénk megköszönni a tagság nevében dr. Prukner Péter eddigi munkáját, illetve a választási bizottság gyors és korrekt munkáját és a szavazatok nagy számát.

Szeretnénk megköszönni az egész tagságnak az éves munkát, melyből kiemelnénk Kéri Lajos (HG1DFL), Marton Gábor (HA1GBR), Karácsony Ádám (HA1ADM), valamint Nagy Zoltán (HA1NZ) munkáját, akik egyrészt anyagi támogatással, másrészt szellemi és fizikai munkájukkal szabadidejüket és fáradtságukat nem kímélve segítették klubunk fejlődését. A klubunk nevén üzemelő átjátszók működése biztosított, amiért szintén köszönet illeti Császár Zsoltot (HA2IT). Az év közbeni viharkárok elhárításnál példaértékű volt az összefogás, aminek köszönhetően gyorsan sikerült pótolni a VHF átjátszó antennáját is.

Az idei évben kétszer került megszervezésre a Győrújbaráti kitelepülő nap, Tóth Attila (HA1TA) és Kéri Lajos (HG1DFL) szervezésében, ami nagyszerű lehetőség volt a találkozásra, családi piknikre, baráti beszélgetésre. Ezt a hagyományt szeretnénk jövőre is tovább folytatni.

 Napoleon kilato
 1.kép Győrújbaráti kitelepülő nap

 Az idei távközlési világnapon a SZESAT szakkollégiummal közösen rádiós témában is tudtunk előadásokon részt venni. A világnap hetében a HG73WTD hívójellel népszerűsítettük az eseményt.

 A SZESAT apró győri modulja az MRC100 magyar műhold belsejében felkerült a világűrbe és mindamellett, hogy a mi napig kiválóan működik, sugározza a készítők neveit és hívójeleit. A vétel során a rádióklubból több mint 10000 adatcsomagot sikerült venni az UHF tartományban.

 MRC 100  MRC 100 1
  2-3.kép MRC-100 első dekódolt csomagjainak egyike

 
A Széchenyi István Egyetem és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közötti támogatási programból sikeresen pályáztunk eszközbeszerzésre, melynek egy része lezárult, egy része folyamatban van. Elmondhatjuk, hogy 80 métertől, egészen a 3 centiméteres sávig, magas színvonalú állomással rendelkezünk. Az alábbi eszközöket szeretnénk kiemelni a beszerzett berendezések közül: Kenwood TS890S rövidhullámú adóvevő, IC9700 URH adóvevő, SPE1.3 K-FA antennatuneres rövidhullámú végerősítő, új RH és URH antennák forgatók, új kapcsolóüzemű tápegységek, komplett QO-100 állomás.

 

 kenwood
 4.kép Az új Kenwood TS890

 A javuló technikai lehetőségeknek köszönhetően elkezdtük a versenyeken és aktivitásokon való fokozottabb részvételt. A jó URH terjedéseket kihasználva az EME, Föld-Hold-Föld QSO-k mellé sikerült pár 2000 kilométer feletti URH összeköttetést is naplózni, valamint sok, még rövidhullámon is ritka körzettel összeköttetést létesíteni.

A DXCC, vagyis a rádióamatőr szempontból érdekes országok vadászatában klubunk jelenleg 243 országot naplózott. Október végén a CQ-WW-SSB versenyen több mint ezer összeköttetést sikerült létesítenünk, mintegy 130 országgal.

Az október 23-i IFI versenyen két maximális, azaz 5 pontos állomással is részt tudtunk venni a versenyben, segítve a többi amatőrt. Az egyik operátor Luca (HA1GBR) volt, aki 5 évesen, a másik Endre (HA1KHJ), aki nyolcévesen vett részt a versenyben.

Ezúton is minden tagtársunkat, barátunkat arra buzdítjuk, hogy vegyen részt hazai versenyeken, aktivitáson és bátran kapcsolódjon be külföldi versenyekbe is. Köszönjük, ha legalább egy két összeköttetéssel is segíti a résztvevőket. Ehhez a támogatást szívesen megadjuk.

A klubunk fő célja az utánpótlás nevelése, valamint a rádióamatőrködés iránt érdeklődők felkészítése Novice és HAREC szintű vizsgára. Idén is sok új vizsgázónak és új hívójelesnek örülhetünk és még előttünk a decemberi vizsga. A MRASZ tagok száma a levél írása pillanatában 55 fő. A legfiatalabb tagunk öt éves a korelnök hetven fölötti.

Sajnos az év folyamán végső búcsút kellett vennünk Pék Ottó (HA1AD) barátunktól. Ottó emlékét kegyelettel megőrizzük.

Sikerült egy nagyon jó visszhangot kapó, kiemelt nemzetközi eseményben is szervezőként részt vennünk.


Augusztusban az egyetem campusa adott helyet az IARU Region 1 YOTA Summercamp-nek, vagyis a fiatal rádióamatőrök nemzetközi nyári táborának. Összesen 26 országból láthattunk vendégül amatőröket a 16 és 25 éves korosztályból. 

 Yota 0
 5.kép. YOTA Summercamp

 Jó volt látni a készülékek előtt ülő szingapúri, egyiptomi, vagy éppen dél afrikai operátorokat. Ifjú barátaink a HA1KHJ állomásról, valamint az Aranypart II-n felállított sátorból tudtak forgalmazni. 

Yota 2 Yota YOTA 1
   6-7-8.kép Pillanatképek a YOTA Summercamp-ről

 Három rövidhullámú, egy ultrarövid-hullámú és két QO100-as állomás állt a rendelkezésükre. Érdekes volt a QO100-as összeköttetés a két 300 méter távolságra levő QTH közt, mivel bár a távolság kicsi volt, de a rádióhullámoknak 76000 kilométert kellett megtenni….


A fiataloktól mi is tanulhattunk; elszántsággal pótolták azt, amit esetleg a technika nem tudott. Így született meg például egy kanadai-magyar alacsonypályás műhold QSO, illetve nagy meglepetést okoztak a kis kézirádión átvitt, mobiltelefonos applikációval generált SSTV képátvitelek. 

 YOTA SSTV
 9.kép SSTV képek a YOTA Summercamp

 A Magyar Rádióamatőr Szövetség az esemény kapcsán egy klímaberendezéssel és hűtővel tette komfortosabbá adószobánkat. Köszönjük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak a támogatást, amely nélkül az eseményt nem lehetett volna megrendezni.

Az eseményen részt vett és érdekes technikai előadást tartott Sylvain Azarian (F4GKR) az IARU, azaz a Nemzetköri Rádióamatőr Unió I-es régiójának elnöke is, aki az előadások szünetében meglátogatta rádióklubunkat. A fiatalok az egy hét alatt forrasztottak, építettek, morzéztak, és mintegy 6000 QSO született a HG23YOTA hívójellel. 

 magyar csapat
10.kép YOTA Summercamp – Magyar csapat

 Az esemény sikerén felbuzdulva szövetségünk elnökségével elkezdtük a jövő évre tervezett gyorstávírász világbajnokság rendezésének előkészületeit.

Nagyon köszönjük támogatóinknak az önzetlen segítséget. A Széchenyi István Egyetem, mint házigazdánk, a SZESE sportköre, mint anya sportegyesületünk, a Távközlési Tanszék, mint jogi képviselőnk egész évben segített minket a munkánk során. Nekünk fontos az érdekképviselet és az országos szövetséggel való kapcsolat, köszönjük az együttműködést a Magyar Rádióamatőr Szövetségnek.

Köszönjük az anyagi támogatást a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnak, a Wandel Servicesnek, a Karácsony Autómatikának, a Comtech kft-nek és mindenkinek, aki egy picit is hozzájárult ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

Végül, de nem utolsó sorban köszönet Neked kedves barátom. Nélküled nem lenne jó rádiózni. Köszönjük, hogy figyelemmel kísérted munkánkat, részt vettél rendezvényeinken, eljöttél a rádióklub foglalkozásaira, rádióztál velünk.

Jövőre várunk, gyere minél többet, tartozz hozzánk!

Üdvözlettel,

HA1KHJ

SZESE Sportegyesületének Honfy József Rádióamatőr szakosztályának vezetői